Ποιο μέγεθος σεντονιού, ταιριάζει κρεβάτι μου;

Πολλά κρεβάτια στην Ελλάδα είναι είτε υπέρδιπλα με επιφάνεια στρώματος 1,60Χ2,00 είτε μονά με επιφάνεια στρώματος 1,00Χ2,00. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το ύψος του στρώματος που συνήθως δεν ξεπερνά τα 15-20 εκατοστά. Για τα κρεβάτια 1,60Χ2,10 τα καταλληλότερα είναι τα:

Υπέρδιπλα(220χ260) ενώ για τα κρεβάτια 1,00Χ2,00 τα καταλληλότερα είναι τα μονά(160χ260).
Αν σκέφτεστε να αγοράσετε κρεβάτι και στρώμα σας συμβουλεύουμε να μην διαλέξετε μια ειδική κατασκευή γιατί θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε σεντόνια. Σαν τελευταία συμβουλή σας προτείνουμε να μην διαλέξετε στρώματα με πάχος μεγαλύτερο από 20 εκατοστά γιατί ίσως αντιμετωπίσετε δυσκολίες να τα στρώσετε με κατωσέντονα με λάστιχο.

Ακολουθούν μερικές οδηγίες και συμβουλές σχετικές με τα σεντόνια.

Πριν το πρώτο πλύσιμο αφήστε σε κρύο νερό τα υφάσματα για λίγες ώρες προκειμένου να «δέσουν» τα χρώματα.

Πλύνετέ τα σε χαμηλές θερμοκρασίες βοηθώντας τα σεντόνια να διατηρήσουν τα χρώματά τους και τα λάστιχα στα κατωσέντονα να μην ξεχειλώσουν.

Απλώστε τα προσεκτικά και καλοδιπλωμένα ώστε όσο στεγνώνουν να μην χάνουν τη φόρμα τους. Είναι μια δουλειά που μπορεί να φαίνεται βαρετή και χρονοβόρα, θα δείτε όμως πόσο χρόνο θα γλιτώσετε από το σιδέρωμα.

Σιδερώστε τα χωρίς να τα τραβάτε. Αφού θα τα έχετε καλοδιπλώσει από πριν, το σιδέρωμα είναι ευκολότερο. Ρυθμίστε το σίδερό σας στην κατάλληλη θερμοκρασία και σιδερώστε τα χωρίς να τα τραβάτε και τους χαλάτε τη φόρμα.